Momenteel geen evenementen

Home » wat doet een boeking bureau en meer

WAT DOET EEN BOEKINGSBUREAU?

Wanneer je op zoek bent naar een leuke band of dj voor op je bruiloft of feestavond, kun je contact zoeken met een boekingsbureau. Een boekingsbureau is een leverancier van acts, optredens en shows aan particulieren en/of zakelijke partijen. Boekingsbureaus hebben een bestand van vele artiesten, bands en dj’s uit verschillende prijscategorieën waaruit een klant kan kiezen. De klant kan zich bij een boekingsbureau laten adviseren over welke act het beste aansluit bij zijn voorkeur. De klant hoeft zo zelf het internet niet af te struinen naar een leuke act. Daarnaast biedt het boeken via een boekingsbureau doorgaans meer betrouwbaarheid. Je kunt er hierdoor als opdrachtgever vanuit gaan dat alles tot in de puntjes is geregeld. Als tegenprestatie ontvangt het boekingsbureau een commissie over de boeking. Een gangbare commissies is 10 tot 15% van de gage.

 

AANSLUITEN BIJ EEN BOEKINGSBUREAU

Het binnenhalen van optredens kan een lastige en tijdrovende klus zijn. Als artiest, dj of band kan het daarom interessant zijn om je bij een boekingsbureau aan te sluiten. Door je aan te sluiten bij een boekingsbureau kun je als het ware passief opdrachten binnenhalen. Hierdoor hou je tijd over om te repeteren of om nog meer optredens te regelen. De meeste boekingsbureaus hebben een groot netwerk van festivals, podia en horecagelegenheden. Via dit netwerk kunnen zij hun aangesloten artiesten op prestigieuze plekken geboekt krijgen. Een zelfstandige artiest zal dit misschien minder gemakkelijk lukken. Tot slot wordt de samenwerking met een boekingsbureau door veel bands en artiesten als erg prettig ervaren. Er zijn vaak duidelijke afspraken gemaakt waardoor je ruim van tevoren weet hoe laat je terecht kunt voor de opbouw en soundcheck, er is aan eten en drinken gedacht en de financiële zaken zijn geregeld.

 

MAAK DUIDELIJKE AFSPRAKEN

Wanneer een boekingsbureau een samenwerking met je wilt aangaan dan is dit natuurlijk goed nieuws. Toch zou ik niet gelijk de champagne opentrekken en je handtekening onder een contract zetten. Het is belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt over wat de samenwerking inhoudt. Hieronder staan enkele tips voor bij het aangaan van een samenwerking met een boekingsbureau.

 

WAT KAN HET BOEKINGSBUREAU VOOR JOU BETEKENEN?

Een samenwerking met een boekingsbureau klinkt natuurlijk erg chique. Het is alleen wel de vraag wat deze samenwerking precies inhoudt. Kortom, nu je weet wat boekingsbureaus in het algemeen doen, is het goed om na te gaan wat dit boekingsbureau specifiek voor jou kan betekenen. Welke opdrachtgevers zitten er in zijn netwerk? Op welke festivals denkt hij jou te kunnen boeken? Welke plannen heeft hij met jouw act op de langere termijn? Ook is het goed om te weten op welke manier het boekingsbureau te werk gaat. Hoe levert hij potentiële optredens bij jou aan? En hoeveel optredens denk hij per maand te kunnen leveren? Het is niet gek om enkele vragen te stellen en hier kritisch in te zijn.

 

MAAK JE WENSEN KENBAAR

Door je wensen aan het boekingsbureau kenbaar te maken, zijn zij beter in staat om jou te helpen. Het creëren van een win-win-situatie is daardoor dichterbij. Maak het boekingsbureau kenbaar:

  • wat voor soort optredens je graag zou willen spelen
  • hoe vaak je zou willen optreden
  • wanneer je beschikbaar bent
  • wat je zou willen verdienen met een optreden

Natuurlijk zul je hier en daar wat water bij de wijn moeten doen maar het gaat erom dat je een samenwerking aangaat waar beide partijen helemaal achterstaan.

 

DENK GOED NA OVER EEN EXCLUSIEVE SAMENWERKING

De meeste boekingsbureaus werken op exclusieve basis. Een exclusieve samenwerking met een boekingsbureau wil zeggen dat je alleen via dat specifieke bureau geboekt kan worden. Andere boekingsbureaus mogen jou dan wel aanbieden maar die moeten dit dan regelen via het bureau waarmee jij de exclusieve samenwerking bent aangegaan. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over met welk bureau jij een exclusieve samenwerking aangaat. Is dit wel het bureau dat jou het beste kan helpen? Ook is het zo dat voor veel beginnende artiesten een exclusieve samenwerking helemaal niet zo gewenst is. Je zou kunnen overwegen om met verschillende boekingsbureaus te werken om zo aan meer optredens te kunnen komen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.